Главният прокурор Иван Гешев проведе поредната си среща с ученици в рамките

...
Главният прокурор Иван Гешев проведе поредната си среща с ученици в рамките
Коментари Харесай

Гешев се срещна с ученици от Пловдив, насърчи ги да учат право в България - Топ новини

Главният прокурор Иван Гешев проведе следващата си среща с възпитаници в границите на самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “, заяви Novini.bg, цитирайки Асоциацията на прокурорите в България.

Гешев бе посетител на гимназисти от 11 клас от Езикова гимназия „ Пловдив “. В полемиката през вчерашния ден се включиха към 60 възпитаници, които учат профилиращ предмет „ история “, доста от тях имат намерение да учат компетентност „ право “ в университета. 

Сред първите въпроси, на които Иван Гешев трябваше да отговори, бе този – по какъв начин от възпитаник може да станеш основен прокурор. „ Първо би трябвало да завършиш право, по-късно да аплайваш по избрани процедури, с цел да станеш част от прокуратурата. Това е моят път. Аз съм първият основен прокурор, който е част от прокуратурата. На мен целият ми живот е минал там. От три години съм основен прокурор, предстоят ми още четири. Не се окайвам, само че за пръв път отидох с децата си на море това лято. Три години от живота си съм ги изпуснал “, показа Гешев. 

„ Една от главните цели на правораздаването е да се понижи рискът от други закононарушения, освен да се накаже причинителят. По-тежкото наказване не взема решение проблемите, би трябвало да има неотменимост на наказването “, сподели основният прокурор пред учениците. Според него методът, по който сега се приказва за „ правосъдна промяна “, наподобява на „ да правиш промяна в образованието, без да питаш учителите “.

Иван Гешев насърчи младежите, в случай че се насочат към право, да учат в България.  „ Не е проблем да специализирате на друго място. Мислете, имате голям достъп до информация, не приемайте нищо наготово. Ще се пробват да ви продават клишета, подготвени формули, няма подготвени формули. Подлагайте на подозрение даже личните си решения въз основата на информацията “, предложи на учениците основният прокурор.

Заедно с Иван Гешев в срещата участваха Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа,  Румен Попов, заместител апелативен прокурор на Апелативна прокуратура-Пловдив, Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив, Николай Радев, шеф на Езикова гимназия „ Пловдив “, и преподаватели.

На срещата бяха показани видеозаписи от следствия, провеждани преди 30-40 година Борислав Сарафов описа за всекидневието на следователите. „ Професията на следователите е доста динамична. Ден с ден не се повтаря. Това е една от най-интересните и сантиментални специалности. Надявам се някои от вас да станат следователи, прокурори. Други може би ще станат политици и ще си опонирате “, сподели Сарафов. „ Пред вас е бъдещето, вие сте млади. Убеден съм, че ще извършите страната ни по-хубава и по-добра “, означи още ръководителят на Националното разследване.

Срещите от самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “ се провеждат от Асоциация на Прокурорите в България и Камарата на следователите в България в партньорско съдействие с Националната мрежа за децата. Преди седмица основният прокурор се срещна с възпитаници в 7-ми клас от 75 ОУ „ Тодор Каблешков “ в гр. София.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР